9.4.2018. 10:25
0
Tomatina krem supa
La Tomatina je poznati ulični festival koji se jednom godišnje održava u Bunjolu (Španija) i na kojem se „slavi“ njegovo veličnastvo paradajz. Upravo je taj festival bio inspiracija Žarki Mariću za krem supu od paradajza koja je odlična za predjelo, ali nećete pogriješiti ako je iskoristite i kao laganu večeru.
Sastojci:

800 g svježeg paradajza
500 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
2 češnja bijelog luka
peršun
bosiljak
so
biber

Svježi paradajz prelijte vrelom vodom i ostavite oko 5 minuta. To će vam pomoći da lakše odstranite kožu sa ovog povrća koja zna biti debela i žilava, pa vam može pokvariti čitavo jelo.

Oguljen paradajz narežite na kockice, pa ga dodajte u šerpu u kojoj ste na maslinovom ulju kratko prepržili luk i bijeli luk. Kada tečnost od paradajz skoro ispari, dodajte povrtni temeljac, te po mogućnosti svježi peršun i bosiljak. Zatim, po želji dodajte so i biber i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 15 minuta.

Nakon toga, šerpu skinite s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće kako biste dobili kremastu smjesu. Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje i dobro izmiješajte. Prije serviranja tomatinu možete dodatno obogatiti sa krupno mljevenim biberom, malo svježeg peršuna i komadićima prepečenog hljeba. Zahvaljujući Tefalu, Žarko je bez poteškoća pripremio još jedna ukusan obrok.


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.