12.4.2018. 7:50
0
Gouda krem supa sa brokulom
Krem supa od brokule je gurmanski klasik, ali Žarko Marić je otišao korak dalje, pa ju je obogatio sa gouda sirom. Rezultat je takav da ćete sigurno tražiti još jednu porciju.
Sastojci:

400 g brokule
1 mrkva
1 luk
200 g goude
40 g putera
400 ml vrhnja za kuhanje
600 ml povrtnog temeljca
2 lista lovora
muškatni oraščić
so
biber
okrugli hljeb (pogača/zemička) za serviranje

U većoj šerpi rastopite puter, pa dodajte narezan luk i mrkvu na kockice. Kada povrće omekša dodajte vrhnje za kuhanje i povrtni temeljac, te lovorove listove, muškatni oraščić, biber i so. Sve dobro izmiješajte i kuhajte oko 10 minuta. Povremeno promiješajte.

Potom, dodajte brokulu, pa kuhajte još 10 minuta. Zatim, izvadite listove lovora i nekolio manjih cvijetova brokule. Ostatak supe izmiksajte štapnim mikserom. Žarko je koristio Tefal štapni mikser Optitouch HB833138 i na kraju dobio savršeno kremastu supu. U to umiješajte narendanu goudu, izmiješajte dobro i skinite s vatre.

Ako hoćete dodatno da obogatite ovaj obrok onda ga poslužite u okruglom pecivu (zemički) kojoj je potrebno odrezati vrh, izvaditi sredinu hljeba i potom supu servirati u pecivu. Cvjetiće brokule koje ste izvadili prije miksanje dodajte u serviranu supu i pospite je sa još malo narendane goude. Savršeno jelo za romantičnu večericu.


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.