Porijeklo ovog recepta je nepoznato, ali Žarko Marić pretpostavlja da nam stiže iz Mađarske, jer upravo na mađarskom jeziku alma znači jabuka. A jabuka je glavni sastojak ove poslastice...
Sastojci:
500 g jabuka
250 g zobenih pahuljica
180 g smeđeg šećera
60 g putera
3 jaja
1 kašika brašna
½ vrećice praška za pecivo
sok ½ limuna
1 kašika cimeta
Jabuke ogulite i krupno ih narendajte, a potom ih malo polijte limunovim sokom kako ne bi promijenile boju.
U većoj tavi, kakve možete naći u
Tefalovoj ponudi, rastopite puter, pa dodajte 100 grama smeđeg šećera, te zobene pahuljice. Neprestano miješajte i držite na vatri dok pahuljice ne porumene. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.
U posebnoj zdjeli umutite žumanca, ostatak šećera i limunov sok. U to dodajte malo brašna, praška za pecivo i cimet. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, pa ih lagano umiješajte u ostatak smjese.
Jedan dio, tačnije 2/3 smjese, izlijte u okrugli kalup za tortu, a u ostatak smjese dodajte narendane jabuke i dobro ih izmiješajte. Zatim, jabukama i ostatkom smjese izlijte preko i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Tortu pecite oko 45 minuta ako želite da bude hrskavija i zapečenija. Toplu je pospite šećerom u prahu i po želji sa još cimeta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.