Piletina je najbolja sa roštilja, ali treba paziti da ne bude suha i tvrda. Sa Tefal OptiGrillom i receptom za Začinjenu piletinu nema greške! Dobit ćete najsočniju piletinu IKAD!
Sastojci:
500 g otkoštenih bataka/karabataka
so
biber
crvena paprika
umak/marinada:
2 kašike smeđeg šećera
100 ml sirćeta/aceto balsamica
2 limuna
1 kašika biber
1 kašika crvene paprike
1 kašičica chillija
½ kašičice cimeta
U manjoj šerpici lagano otopite smeđi šećer, pa ulijte sirće ili aceto balsamico, pa dobro izmiješajte. Dodajte limun narezan na kriške (zajedno s koricom) i zagrijavajte na lagnoj vatri. Potom, dodajte biber, papriku, chilli i cimet, neprestano miješajući. Krčkajte oko 10 minuta, pa skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Batake i karabatake možete kupiti već otkoštene, a nije problem ni da to uradite sami ako kupite meso s kostima. Piletinu posolite, pobiberite i pospite crvenom paprikom sa obje strane.
Upalite
Tefal OptiGrill i izaberite program za pečenje piletine. Kada indikator temperature pokažte da se gril zagrijao stavite piletinu, poklopite i pržite oko 2-3 minute. Nakon toga, podignite gornji gril, pa sa marinadom koju ste pripremili bogato premažite meso. Poklopite OptiGrill i nastavite pržiti još 2-3 minute.
Zatim, piletinu okrenite, pa je bogato premažite marinadom i sa druge strane. Ponovo je poklopite i pržite još 2-3 minute. Ako želite da vam pileća kožica bude reš onda pržite malo duže.
Gotovu piletinu izvadite u dublji tanjur, pa je prelijte još marinade, poklopite i ostavite da stoji nekoliko minuta. Začinjenu piletinu poslužite uz grilovano povrće i uživajte u najsočnijim zalogajima do sad!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.