Almasija spada u recepte koji su skoro pa u potpunosti pali u zaborav, ali Žarko Marić će vas, uz pomoć Dr. Oetkera, podsjetiti na ovaj tradicionalni desert.
Sastojci:
1 l vode
500 g šećera
1 vrećica
Dr. Oetker Vanilin šećer
1 vrećica
Dr. Oetker Goveđa želatina mljevena
1 pakovanje
Dr. Oetker boja za kolače crvena
200 g jagoda
Ako hoćete da napravite nešto što većina ljudi nikada nije vidjela, a još manje je onih koji su imali priliku je probati, onda je šarena almasija, bez sumnje, pravi izbor. Riječ je o tradicionalnom desertu, odnosno zahladi, koji se servira na kraju objeda.
Zagrijte vodu do ključanja, dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok, i na kraju
Dr. Oetker goveđu želatinu. Polako miješajte na laganoj vatri.
Kada se smjesa počne zgušnjavati skinite je s vatre. Toplu almasiju najprije procijedite kroz gazu, ili pamučnu krpu, pa jednu polovinu sipajte u zdjelice (za puding, sladoled). Tekućinu sipajte do pola zdjelice. Po almasiji poredati svježe jagode i ostavite u frižider da se hladi.
U drugu polovinu almasije dodajte Dr. Oetker boju za kolače (po želji) i dobro izmiješajte, pa i nju ostavite da se ohladi. Potrebno je da almasija prenoći u frižideru kako biste dobili finu želatinastu masu. Obojenu almasiju isijecite na kockice, pa kockice poredajte po vrhu zdjelice u koje ste ubacili jagode.
Ova poslastica će vas svojim izgledom i okusom bar na kratko vratiti u neka starija vremena, kada se slastice nisu mogle kupiti u radnjama.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.