Navinkuti da povrće filujemo najčešće mesom, ovaj recept s palentom biće pravo osvježenje za ljubitelje punjenih paprika.
Sastojci:
3 veće crvene paprike
100 g palente
voda
so
maslinovo ulje
150 g žutog sira
umak:
2 konzerve pelat paradajza
1 kašika origana
250 ml pilećeg temeljca
paprike preliti polovinom umaka
Paprike operite, pa ih prepolovite i odstranite im košpice. Peteljke možete ostaviti. Palentu skuhajte prema uputama na pakovanju, ali kod većine proizvođača način pripreme je sličan. Pustite da voda, koju ste posolili, proključa te postepeno dodajite palentu i miješajte na laganoj vatri oko 3-4 minute.
Skuhanom palentom ispunite polovice paprika, pa ih poslažite u tepsiju i blago ih prelijte maslinovim uljem. U posebnoj zdjeli pomiješajte pelat paradajz iz konzerve, sa origanom i pilećim temeljcem, pa jednim dijelom umaka prelijte paprike i stavite u zagrijanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 40 minuta. Nakon dvadesetak minuta, u paprike dodajte i ostatak umaka, pa nastavite peći.
Narendajte žuti sir po želji (gouda, trapist, edamer i sl.), pa pred kraj pečenja pospite paprike i ponovo ih vratite u rernu kako bi se sir rastopio i paprike dodatno zapekle.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.