31.10.2018. 11:51
0
Punjeni vege brodići
Kod kuhanja je poželjno da ste maštoviti, onda je vrlo lako zamisliti da tikvice budu brodići a nadjev od gljiva dragocjeni teret koji prevoze do vašeg stomaka.
Sastojci:

400 g tikvica
30 g suhih vrganja 
1 luk 
200 g šampinjona 
2 češnja bijelog luka
20 g bulgura 
125 g mozzarelle 
maslinovo ulje
origano
so
biber

Tikvice prepolovite i uzduž i poprijeko, pa iz njih odstranite „meso“ koje nemojte baciti. Izdubljene tikvice, koje tako podsjećaju na lađe, stavite u prokljuačlu blago zasoljenu vodu i blanširajte oko 3 minute. Dobro ih ocijedite, pa poredajte u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, te ih prelijte maslinovim ulje, posolite i pobiberite.

Suhe vrganje prelijte vodom i ostavite ih da se namaču. 

U tavi na maslinovom ulju prepržite kratko sitno nasjeckan luk, pa dodajte narezane šampinjone. Vrganje ocijedite, grubo narežite, pa dodajte u šampinjone. Zatim, ubacite sitno nasjeckan bijeli luk, te posolite, pobiberite i dodajte origano. Kada tečnost od gljiva skoro ispari dodajte bulgur (žitarica koja se može lako nabaviti u svakom većem marketu), pa prelijte vodom u kojoj su se namakali vrganji. Ako želite da bulgur bude mekši dodajte još šolju vodu, kratko krčkajte, pa skinite s vatre i ostavite nekoliko minuta poklopljeno. Na taj način će bulgur upiti svu tečnost i postati mekan.

Sa ovim nadjevom ispunite izdubljene tikvice, pa preko toga stavite kriške mozzarelle. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok sir ne porumeni. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.