Kelj sadrži više željeza nego meso, kalcija više nego mlijeko, a uz to je neodoljivo ukusan. Vrijeme je za tjesteninu upravo sa ovim povrćem.
Sastojci:
400 g tjestenine po želji
2 manje glavice luka
4 češnja bijelog luka
250 g kelja
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica majčine dušice
50 g žutog sira
biber
U većoj šerpi zagrijte litar vode koji ste prethodno zasolili sa 2 kašike soli. Kad voda proključa dodajte dvije cijele glavice luka i 4 češnja bijelog luka, te jednu manju ili pola veće glavice kelja (oko 250 g).
Kuhajte sve oko 5 minuta, a možete i duže ako želite da povrće bude potpuno mekano. Nakon toga, povrće izvadite u posebnu zdjelu, a u ključalu vodu dodajte tjesteninu po želji i kuhajte koliko je napisano na pakovanju.
Obareno povrće ubacite u sjeckalicu ili blender, pa dodajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, narendani žuti sir i biber. Miksajte sve dok ne dobijete fini sos. Skuhanu tjesteninu pomiješajte sa sosom i poslužite je toplu. Ako želite možete je dodatno posuti parmezanom.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.