10.12.2018. 12:56
1
Slatke teglice s borovnicama
Kolač u tegli je po svemu poseban! Ne samo što je pun okusa i aroma, već je karakterističan i po tome što se služi u teglicama...
Sastojci:

biskvit:
2 jaja 
150 g šećera
narendana korica 1 limuna
120 g putera
20 ml mlijeka 
2 kašike ruma
200 g brašna 
½ kesice praška za pecivo 
4 kašike mljevenog maka
6 kašika kokosovog brašna 

nadjev:
300 g borovnica 
1 kašika gustina

šlag za preljev

Navikli smo da tegle koristimo isključivo za pripremu zimnice, ali manje tegle su odlične i za pripremu odličnog deserta sa borovnicama. 

Najprije, napravite smjesu za biskvit. U većoj zdjeli izmiksajte jaja, pa dodajte šećer, koricu limuna, rum, mlijek i rastopljen puter. Kada umutite „mokre“ sastojke, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa nastavite miksati dok ne dobijete kremu. Potom, kremu podijelite na dva jednaka dijela, pa u jedan dio dodajte kokos, a u drugi mak.

Unutrašnjost teglica je poželjno prije punjenja premazati sa malo putera. Ako nemate svježe borovnice, poslužite će i smrznute, a prije stavljanja u tegle lagano ih izmiješajte sa malo gustina.

Punjenje teglica započnite s jednom od biskvitnih smjesa. Dakle, na dno možete staviti kašiku smjese s kokosom, zatim kašiku borovnica, pa kašiku smjese s makom. Teglice punite do pola, i slaganje završite borovnicama. Poredajte ih u tepsiju, ali da se ne dodiruju, pa ih stavite u zagrijanu rernu na 175 stepeni i pecite oko 40 minuta. Kolač ostavite da se hladi najmanje 20 minuta.

Dodatno, teglice možete obogatiti tako što ćete ih prije serviranja preliti šlagom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.