Toplo povrće u kombinaciji s mekanom mozzarellom je idealan spoj koji može biti nesvakidašnje predjelo, ali i lagani međuobrok pun različitih okusa.
Sastojci:
200 g crvene paprike
200 g patlidžana
200 g tikvica
mješavina začina
maslinovo ulje
200 g mozzarelle
umak:
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sirćeta
2 kašike svježeg peršuna
1 kašičica bosiljka
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica senfa
biber
so
Patlidžan i tikvice narežite na ploške debljine 0,5 cm, a crvenu papriku isijecite na deblje trakice ili u oblik koji želite. Povrće pospite mješavinom začina i prelijte maslinovim uljem, pa ostavite kratko kako bi upilo masnoće i arome.
Dok povrće čeka da se poprži, pripremite umak. U sjeckalicu uspite maslinovo ulje i malo sirćeta, zatim dodajte svježi peršun, bosiljak, luk u prahu, senf, te biber i so. Miksajte dok ne dobijete kremasti preljev. Pripremu ovog umaka našim kuharima je olakšao
Tefal sa svojom odličnom sjeckalicom.
Zagrijte tavu na srednjoj vatri, pa pržite povrće taman toliko da porumeni i omekša. Budete li ga predugo pržili izgubit će mekoću i sočnost. Poprženo povrće prebacite u veći tanjur ili vatrostalnu zdjelu, pa ga pospite kockicama mozzerelle. Na kraju sve prelijte ukusnim umakom i poslužite toplo.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.