S proljećem je stigla i mlada kopriva, koja je, osim što je zdrava, odlična namirnica za različita ukusna jela. Ako je još niste probali u supi, onda je ovaj recept kao stvoren za vas!
Sastojci:
300 g koprive/žare
20 g putera
20 ml ulja
1 luk
150 ml vode
350 ml mlijeka
50 g riže
2 kašike gustina
mješavina začina
đumbir u prahu
biber
so
Koprivu ćete naći na pijaci, ali možda ne bi bilo loše da malo prošetate po prirodi i uberete je sami. Onda će vam ova supa biti još slađa.
Na puteru i ulju kratko prepržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte koprivu koju ste prethodno dobro oprali i pustite je da uvene. Nakon toga, dodajte mješavinu začina, đumbir u prahu, biber i so, pa sve prelijte toplom vodom. Kad voda proključa, dodajte mlijeko i kuhajte sve oko 10 minuta.
Skuhanu supu usitnite štapnim mikserom, pa kad postane potpuno kremasta dodajte skuhanu rižu. Gustin otopite u malo vode, pa ga umiješajte u supu i krčkajte je još 5-6 minuta. Servirajte je sa malo vrhnja za kuhanje i krupno mljevenim biberom.
U pripremi ove zdrave i ukusne supice, naš kuhar je imao pomoć njegovog prijatelja
Tefala!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.