Zaboravite ražnjiće koje ste do sad probali! Ovi iziskuju malo više truda, ali već nakon prvog zalogaja njihova magija počinje djelovati.
Sastojci:
mesne kuglice:
500 g faširanog mesa
2 luka
2 češnja bijelog luka
1 jaje
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 kriška starog hljeba
malo mlijeka
svježi peršun
so
biber
prezla
povrće:
1 luk
1/3 žute tikve
1 tikvica
150 g cherry paradajza
maslinovo ulje
biber
ruzmarin
so
Obično se na ražnjiće stavljaju komadi mesa ili piletine, ali ovaj recept nam otkriva mogućnost upotrebe faširanog mesa, što opet u konačnici ovom jelu daje poseban šmek.
Najprije štapiće za ražnjiće, ako su drveni, ubacite u vodu i ostavite da se dobro namoče. Krišku starog hljeba prelijte sa malo mlijeka i ostavite da upije svo mlijeko.
Zatim, napravite mesne kuglice. U faširano meso dodajte jaje, sitno nasjeckani luk i bijeli luk, svježi peršun, te biber, so i mljevenu papriku. Na kraju, u smjesu dodajte i natopljenu krišku hljeba, pa rukama umijesite sve sastojke. Od ove smjese napravite kuglice koje treba da su jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekle. Oblikovane kuglice uvaljajte u prezlu i ostavite sa strane.
Luk i tikvice izrežite također na jednake dijelove, a cherry paradajz možete ostaviti cijeli. Sve prelijte maslinovim ulje, začnite i dobro izmiješajte. Potom, pristupite pravljenju ražnjića. Za početak stavite komadić luka, pa meso, te tikvicu i paradajz i ponovite postupak dok ne popunite ražnjić.
Ugrijte dobro gril tavu, pa ražnjiće poredajte jedan uz drugi i pržite po 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok meso i povrće lijepo ne porumene. Ražnjiće poslužite uz rižu i sezonsku salatu.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.