3.12.2019. 14:17
0
Jadransko blago
Kažu dok ne probate jadransku lignju, zapravo i ne znate šta je prava lignja. Naš kuhar ju je spremio s radičem i odličnim umakom.
Sastojci:

500 g jadranskih lignji
1 glavica radiča
100 ml paradajz sosa
svježi peršun

marinada:
150 ml mlijeka
10 ml maslinovog ulja
so
biber
svježi peršun
1 kašičica đumbira
1 kašičica kima
1 kašičica kopra
1 kašičica mažurana
1 kašičica morske soli

Jadranske lignje su puno veće od običnih, odnosno od lignji patagonica koje su najčešće na našim trpezama, a oni iskusniji će dodati i puno ukusnije.

Lignje dobro operite i posušite, pa ostavite sa strane, a u većoj zdjeli pripremite marinadu. Pomiješajte mlijeko i maslinovo ulje sa začinima i sve dobro izmiješajte, pa u to stavite lignje i ostavite najmanje pola sata da se marinira.

Lignje zatim popržite lagano sa obje strane, a za vrijeme prženja slobodno ih pomalo posipajte marinadom. Na kraju sve prelijte paradajz sosom i pospite svježim peršunom, a po potrebi možete dodati još soli i bibera. Ukoliko vam je umak pregust, slobodno u njega dodajte ostatak marinade.

Lignje poklopite i ostavite sa strane, a glavicu radiča prepolovite i kratko je izgriliujte na roštilju ili gril tavi, pa ih poslužite sa lignjama i umakom. Tefal, ideje bez kojih ne možete.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.