Originalni pesto se pravi od bosiljka, ali naš kuhar je htio isprobati nove okuse i mirise, pa je ovaj popularni umak napravio od peršuna.
Sastojci:
200 g svježeg peršuna
5 češnjeva bijelog luka
10 g origana
120 ml maslinovog ulja
½ kašičice mljevene crvene paprike
½ kašičice morske soli
½ kašičice bibera
1 kašika sirćeta
Pesto se uglavnom služi uz neku tjesteninu, ali ga možete koristiti i uz druge namirnice kao što su meso, morski plodovi, perad i sl. Ovaj od peršuna vam može poslužiti i za mariniranje.
Dakle, svježi peršun (stabljike i listovi) ugrubo isitnite nožem. Isto učinite i sa bijelim lukom, pa sve prebacite u
Tefal blender.
Zatim, dodajte začine: origano, mljevenu crvenu papriku, morsku so i biber. Prelijte sve sa što kvalitetnijim maslinovim uljem i malo sirćeta te miksajte dok ne dobijete željenu gustinu umaka.
Umak, koji ne potrošite, možete spakovati u teglicu i čuvati u frižideru najmanje sedam dana.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.