Baklava se kod nas uglavnom priprema za Bajram, ili kad je neki važan porodični događaj, ali poslije današnjeg recepta, možda ovu istočnjačku poslasticu počnete praviti svake sedmice.
Sastojci:
12 listova jufke za baklavu
Nadjev:
250 g putera
200 g badema
80 g grožđica
muškatni oraščić
Agda:
300 g šećera
500 ml vode
1 Vanilin šećer
sok od 1 limuna
Baklava se smatra kraljicom poslastica, a svoj status je stekla zahvaljujući prilično komplikovanom procesu pripreme, jer za onu „pravu“ staru baklavu treba napraviti domaću jufku, pa domaći tirit, pa je peći u šporetu na drva, itd. Poslije sve te silne muke, onda nije ni čudo što na kraju dobijete vrhunski kolač.
Ali, mi smo se odlučili za jednu laganiju verziju baklave koja će vam se isto tako svidjeti, a nećete se pretjerano namučiti da je napravite.
Jufku za baklavu najprije izrežite po dimenzijama tepsije (mi smo koristili tepsiju veličini 30x15 cm) u kojoj ćete peći kolač. Rastopite puter i bogato premažite dno tepsije. Zatim stavite list jufke i premažite ga puterom i ponovite proces četiri puta. Na taj način napravit ćete dobar „temelj“ za baklavu. Nakon četvrtog lista jufke, koji također trebate namastiti, stavljate nasjeckane ili samljevene bademe (možete napraviti i kombinaciju, pa pola smjese badema isjeckajte, a pola sameljite), grožđice te muškatni oraščić. Oni koji ne vole grožđice, mogu umjesto njih staviti nasjeckane suhe šljive, ili brusnicu. Prije nego stavite sljedeći list jufke obavezno ponovo sve pospite puterom.
Sa količinom namirnica iz ovog recepta trebalo bi da možete složiti 4-5 slojeva baklave, a trebate paziti da vrh baklave završite po uzoru na donji sloj. Prije pečenja baklavu je potrebno izrezati, a obično se koristi oblik romba. Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite baklavu dok ne porumeni.
Za to vrijeme možete pripremiti agdu i to na način da pomiješate vodu, šećer, vanilin šećer i sok limuna i sve kuhate na laganoj vatri. Trebate paziti da agda ne bude previše tečna, a ni previše gusta, a najbolje ćete je provjeriti ako izvadite kašiku agde i ostavite je da se malo ohladi na tanjiru. Kada kašikom pređete po agdi trebao bi ostati trag i to bi trebao biti znak da je sirup gotov.
Čitava filozofija postoji o tome kada i kako treba zaliti baklavu, ali da ne biste komplikovali nećete pogriješiti ako vruću baklavu prelijete ohlađenom agdom. Nakon toga baklavu ostavite najmanje tri sata kako bi što bolje upila sirup. Ono što još možete učiniti kako se jufke ne bi podigle, baklavu možete pritisnuti manjim plehom u koji ste nasuli vode i ostaviti ga tako da stoji 10 minuta.