16.3.2017. 10:39
2
Prženi trokutići s jabukama
Jabuke su voćke koje su odličan sastojak za kolače, pa se od njih prave ukusne pite, torte, i brojne druge slastice. Mi smo ih slagali u trokutiće, pekli i zalili agdom. Možda je baklava kraljica slastica, ali je sa ovim kolačem dobila dostojnu konkurenciju.

Sastojci:
3 jabuke
30 g šećera u prahu
2 bjelanjka
500 g „Klas“ jufke za pitu 
500 ml ulja za prženje 

Agda:
300 ml vode
300 g šećera
sok 1/4 limuna
mljevene pistacije

Kolači u agdi su vrhunska slastica za sve ljubitelje slatkog, a takav slučaj je i sa današnjim trokutićima. Agdu koja će upotpuniti ovu slasticu napravite prvu. Dakle, prokuhajte vodu, pa dodajte šećer i limunov sok, dobro promiješajte i ostavite da ključa otprilike 2 minute. Ovaj slatki sirup ostavite da se hladi i posvetite se nadjevu, koji je vrlo jednostavno napraviti.

Jabuke je potrebno oguliti i narendati, a potom ih dobro umiješati sa šećerom u prahu i bjelancem. I sočni nadjev za vaše trokutiće je gotov.

Za potpuni uspjeh ovog recepta potrebna je dobra jufka, a mi smo koristili „Klas“ jufku za pite, štrudle i baklavu i dobili smo odlične rezultate. Dakle, stavite jednu jufku na drugu, pa ih prepolovite, a zatim to uradite ponovo i na kraju ih izrežite na trake širine oko 4 cm. Na krajeve traka stavite malo punjenja i oblikujte trokutiće tako što tijesto naizmjenično savijajte na desnu, pa na lijevu stranu (pogledati video). Prije pečenja svaki trokutić premažite bjelancem.

Za prženje vam je potrebna dublja tava, a ulje treba dobro ugrijati. Trokutiće pržite 3-4 minute sa svake strane, pa ih ubacite u agdu. Ukoliko volite da vam trokutići budu više „agdasti“ ostavite ih duže u agdi, a ako ste za hrskaviju varijantu, onda trokutiće samo umočite u agdu i odmah izvadite u posebnu zdjelu. Prije serviranja trokutiće možet posuti nasjeckanim pistacijama.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.