4.4.2017. 10:54
0
Švicarski kolač od jabuka sa suhim šljivama
Švicarci su poznati po siru, čokoladi, bankama i važe za najzdraviju naciju na svijetu. Mi smo ih upoznali kroz recept za njihov tradicionalni kolač s jabukama kojem smo dodali i nešto našega.
Sastojci: 

Prhko tijesto:
250 g brašna
1 kašičica soli
125 g hladnog putera
80 ml hladne vode

Fil:
100 g suhih šljiva
100 g mljevenih badema
500 g oguljenih jabuka

Krema:
3 jaja
200 ml slatkog vrhnja
60 g šećera
2 vanilin šećera
korica pola limuna
1 kašičica cimeta

Dok ne napravite svoje prvo prhko tijesto, sve vam to izgleda kao naučna fantastika. Ali kada ga jednom savladate, poželjet ćete stalno praviti kolače od prhkog tijesta. Za početak prosijte brašno i posolite ga. Bitno je da puter ne vadite iz frižidera prije korištenja, a prije nego ga dodate u brašno iscjeckajte ga na kockice. Zatim lagano rukama umiješajte puter u brašno dok vam se ne počnu formirati grudvice. Tada možete dodati hladnu vodu i umijesiti prhko tijesto. Kada dobijete kompaktnu smjesu ostavite je u frižider na 30 minuta.

Za to vrijeme možete se pozabaviti guljenjem jabuka, te ih isjeći na kriške debljine 1 cm. Tijesto iz frižidera razvaljajte na radnoj površini na debljinu od 2-3 mm i u oblik tepsije u kojoj ćete ga peći. Tepsiju u kojoj ćete peći kolač prekrijte papirom za pečenje, pa prebacite tijesto i odstranite nožem višak tijesta. Dodatno možete prstima utistnuti tijesto uz tepsiju. 

Izaberite suhe šljive bez košpica, pa ih jednako rasporedite po tijestu. Po njima pospite mljevene bademe, a potom poredajte kriške jabuka. U posebnoj zdjeli umutite jaja, slatko vrhnje, šećer i začine, pa kad dobijete finu kremu prelijte je preko jabuka. 

Sve ide u rernu na 220 stepeni i peče se oko 30-35 minuta. Kada se kolač ohladi izrežite ga na kocke, pospite šećerom u prahu i vaš će „život biti Švicarska!“

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.



 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.