19.4.2017. 11:05
0
Domaći sladoled od jagoda
Poput mnogih drugih jela i slastica, i sladoled je najbolji kada ga pripremamo sami. Jedina mana pripreme jeste malo duže čekanje da se sladoled smrzne, pa je najbolje da planirate sladoled praviti dan prije konzumiranja.
Sastojci:

1/2 šolje vode
85 g jagoda
300 ml mlijeka
1 kašika šećera u prahu
2 jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
300 ml punomasnog vrhnja

Jagode usitnite, pa ih dodajte u zagrijanu vodu. Kada tekučina proključa, kuhajte još pet minuta. Smjesu od jagoda potom prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete fini gusti pire.

Uspite mlijeko u šerpu i stavite na laganu vatru. Kada se mlijeko zagrije dodajte mu šećer u prahu. Mikserom umutite jaja, pa ih lagano i postepeno dodajite u zagrijano mlijeko, neprestano miješajući. Nakon šte se mlijeko i jaja povežu pustite kremu da kuha na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte ekstrakt vanilije i ostavite kremu da se hladi.

U posebnoj zdjeli, koja treba da je otporna na niske temperature, izmiksajte punomasno vrhnje, pa mu postepeno dodajite ohlađenu kremu od jaja. Smjesu stavite u zamrzivač na 90 minuta.

Nakon zamrzavanja, smjesu izvadite, pa je lagano promiješajte kako biste razbili kristale leda, a potom joj dodajte pire od jagoda. Po želji, pire od jagoda ne morate previše umiješati u smjesu pa ćete na taj način dobiti šareni uzorak. Ukoliko želite da vam sladoled bude jednobojan, onda je potrebno malo duže miješati smjesu. Nakon toga, sladoled ponovo ide u zamrzivač i poslije 2-3 sata je spreman za konzumiranje.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.