Poput mnogih drugih jela i slastica, i sladoled je najbolji kada ga pripremamo sami. Jedina mana pripreme jeste malo duže čekanje da se sladoled smrzne, pa je najbolje da planirate sladoled praviti dan prije konzumiranja.
Sastojci:
1/2 šolje vode
85 g jagoda
300 ml mlijeka
1 kašika šećera u prahu
2 jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
300 ml punomasnog vrhnja
Jagode usitnite, pa ih dodajte u zagrijanu vodu. Kada tekučina proključa, kuhajte još pet minuta. Smjesu od jagoda potom prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete fini gusti pire.
Uspite mlijeko u šerpu i stavite na laganu vatru. Kada se mlijeko zagrije dodajte mu šećer u prahu. Mikserom umutite jaja, pa ih lagano i postepeno dodajite u zagrijano mlijeko, neprestano miješajući. Nakon šte se mlijeko i jaja povežu pustite kremu da kuha na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte ekstrakt vanilije i ostavite kremu da se hladi.
U posebnoj zdjeli, koja treba da je otporna na niske temperature, izmiksajte punomasno vrhnje, pa mu postepeno dodajite ohlađenu kremu od jaja. Smjesu stavite u zamrzivač na 90 minuta.
Nakon zamrzavanja, smjesu izvadite, pa je lagano promiješajte kako biste razbili kristale leda, a potom joj dodajte pire od jagoda. Po želji, pire od jagoda ne morate previše umiješati u smjesu pa ćete na taj način dobiti šareni uzorak. Ukoliko želite da vam sladoled bude jednobojan, onda je potrebno malo duže miješati smjesu. Nakon toga, sladoled ponovo ide u zamrzivač i poslije 2-3 sata je spreman za konzumiranje.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.