Muffini su svoju popularnost stekli, najprije, zahvaljujući svom simpatičnom obliku, pa tek onda okusu, koji se, ako ga ne obogatite dodatno, ne razlikuje mnogo od obične patišpanje. Naš kuhar Žarko se odlučio da muffinima udahne svježinu limuna i miris maka.
Sastojci:
1 bjelance
1 jaje
175 ml ulja
225 g šećera
150 ml mlijeka
225 g brašna
1 prašak za pecivo
sok od jednog limuna
narendana korica od 1 limuna
1/2 kašičice soli
2 kašike maka
Ovaj kolač je jedan od onih koji zaista može napraviti svako. Bez pretjerivanja. U zdjeli pomiješate jaja, ulje, šećer i mlijeko, te mikserom umutite glatku smjesu. Zatim, dodate brašno, prašak za pecivo, sok od limuna, narendanu koricu limuna, so i mljeveni mak, pa sve dobro umiksate. I priprema je gotova! Dakle, za otprilike desetak minuta obavili ste najteži dio posla. A smjesa koju ste dobili trebalo bi da je malo gušća od one za palačinke.
Muffine je najbolje peći u odgovarajućem kalupu, ali i ako ga nemate, pomoći će vam korpice koje možete poslagati u obično tepsiju. Bitno je da prilikom stavljanja smjese u korpice ne pretjerate sa sadržajem. Idealna mjera je da vam korpica bude ispunjena smjesom malo više od pola. Muffini idu u zagrijanu rernu na 190 stepeni i peku se oko 25 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.