Rijetki su kolači za koje nije potrebno izdvojiti malo više vremena da bi došli u fazu da se mogu konzumirati. Takav je slučaj i sa današnjim kolačem kojeg nam je pripremio Žarko Marić, a koji ćete, kad ga jednom probate, obožavati.
Sastojci:
250 g putera
250 g smeđeg šećera
4 jaja
140 g palente
200 g brašna
2 kašike praška za pecivo
korica i sok od 2 naranče
Glazura:
100 g sitnog šećera ili šećera u prahu
100 ml soka od naranče
Puter ostavite da omekša na sobonoj temperaturi, pa mu dodajte smeđi šećer i miksajte dok ne dobijete finu kremu. Zatim dodajite jaja, ali jedno po jedno. Vrlo je bitno da jaja postepeno umiksate u kremu. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, pa im lagano dodajite kremu.
Na kraju u smjesu umiješajte koricu i sok od naranče, pa sve izlijte u okruglu tepsiju prečnika 23 cm, ili u kalup za torte. Kolač pecite u rerni na 160 stepeni oko 40 minuta.
Dok se kolač peče i kuhinjom se širi miris naranče, možete napraviti jednostavnu glazuru koja će vaš kolač dodatno oživjeti. U šerpici pomiješajte narančin sok i šećer u prahu, te pustite da se kuha oko pet minuta. Sirup ostavite da se hladi, pa ga prelijte po kolaču nakon što ste ga rashladili.
Sočni i mirisni kolač možete dodatno posuti šećerom u prahu, a odlično će se slagati uz sladoled od vanilije i cappuccino.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.