Muffine uglavnom povezujemo sa kolačima i nečim slatkim, ali sigurni smo da će vam se dopasti i slana varijanta. Žarko Marić nam je napravio muffine od krompira i odlični su za doručak.
Sastojci:
350 g krompira
50 g putera
1 kašičica šećera
prstohvat soli
1 kašika germe
pola čaše toplog mlijeka
50 g kukuruznog brašna
350 g brašna tip 550
1 žumance
Skuhajte krompir, pa ga ispasirajte da dobijete pire krompir i ostavite da se ohladi. Pomiješajte germu i mlijeko i pustite desetak minuta da germa počne dijelovati.
U posebnoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, kukuruzno brašno, so i šećer, te dodajte germu s mlijekom, pa zamijesite tijesto sa pireom od krompira u koji ste dodali puter. Dobiveno tijesto ostavite desetak minuta da se diže.
Zatim, od dobivenog tijesta pravite kuglice veličine lješnjaka i po dvije stavljajte u kalupe za muffine. Kada popunite kalup, ponovo ostavite tijesto da malo nadođe, a potom muffine premažite žumancem.
Pecite ih u zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Mladi sir, vlašićki sir, ili kombinacija svježeg sira i pavlake odličan su prilog uz ove slane muffine.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.