Ljeto sa sobom donosi razno fino voće, pa bi bilo šteta ne iskoristiti te zdrave namirnice. Trešanja ima različitih, ali za kolač bi bilo dobro da nabavite krupniju sortu, a ako ne pronađete trešnje, nećete pogriješiti ni sa višnjama.
Sastojci:
500 g trešanja
2 kašike šećera
200 ml mlijeka
100 ml vrhnja za šlag
5 g putera
3 kašika brašna
2 kašike šećera
naribana korica limuna
3 jaja
1 vanilin šećer
Za početak iz trešanja povadite košpice, pa ih poredajte po dnu tepsije ili kalupa za torte. Pospite ih šećerom i ostavite da otpuste sok.
Za to vrijeme pripremite tijesto i to tako što ćete najprije zagrijati mlijeko i vrhnje za šlag, pa u toj smjesi rastopiti komadić putera. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i jaja. Kada vam se sjedini smjesa, dodajte joj mlijeko i vrhnje i miksajte dok se blago ne zgusne.
Sa tom smjesom prelijte trešnje i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Kolač pecite oko 35 minuta, a prije serviranja ga pospite šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.