Gdje god da krenete ovih dana naletit ćete na dinje i lubenice. Pošto im je sad sezona, onda je pravo vrijeme da nam Žarko Marić napravi tortu od dinje. Nema pečenje, nema jaja, samo treba dočekati da se ohladi.
Sastojci:
1 gotov biskvit
nadjev:
200 g dinje
250 g svježeg sira
2 kašike šećera
preliv:
2 kašike mljevene želatine
šolja vode
200 g dinje
250 ml jogurta
1 kašika limunovog šećera
1 kašika šećera
Pošto su temperature zraka iznimno visoke, nije baš preporučljivo na sve to još i rernu paliti. Stoga, za ovaj kolač preporučujemo da koristite gotov biskvit koji danas možete pronaći u skoro svakom marketu.
Biskvit stavite na dno kalupa za torte, pa napravite nadjev. Isjecite dinju na sitne kockice, pošećerite i pomiješajte sa svježim sirom. Sa tom kremom premažite biskvit i stavite u frižider na hlađenje.
Za to vrijeme, pripremit preliv. Mljevenu želatinu pripremite prema upustvu proizvođača, pa je pomiješajte s dinjama i jogurtom koje ste izblendali. Sa kašom od dinja, jogurta i želatine prelijte tortu i vratite je ponovo u frižider na hlađenje.
Najbolje je da torta prenoći u frižideru, ali, naravno, ako ne možete dočekati jutro, pustite je makar dva sata kako bi se preliv dovoljno stisnuo. Torta od dinje biće hit ovog ljeta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.