Dinja nije samo osvježavajuće voće, već može biti odlična namirnica za pripremu slanih jela. Ako ne vjerujete, budite slobodni probati pastu sa dinjom koju je i ovoga puta, za sve sladokusce, pripremio Žarko Marić.
Sastojci:
20 g putera
150 g dinje
50 g šunke
2 kašike svježe mente
so
100 g široke tjestenine (pappardelle)
50 ml vrhnja za kuhanje
sir po želji
Jela od tjestenine zaista budu gotova dok trepnete, a takav slučaj je i sa ovim receptom. Dinju isjecite na kockice pa je prodinstajte na puteru u široj i dubljoj tavi, ili šerpi. Vrstu šunke izaberite sami, izrežite je na sitno i dodajte u šerpu. Kad meso pusti svoju aromu, dodajte svježu mentu i začine.
U posebnoj šerpi skuhajte pappardelle prema uputstvu proizvođača, pa ih dodajte ostalim namirnicama. Sve zalijte sa vrhnjem i lagano promiješajte, pazeći da se tjestenina što bolje sjedini sa ostalim sastojcima. Kada skinete šerpu s vatre u sve dodajte kockice sira po želji (kačkavalj, gorgonzola, mozzarella i sl.) i poklopite kako bi se sir otopio.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.