Nije pozato ko je prvi počeo salate praviti s tjesteninom, ali ovo predjelo je svjetsku popularnost steklo zahvaljujući Amerikancima. A pravi razlog zbog čega mnogi vole ovo jelo jeste jednostavnost pripreme.
Sastojci:
150 g tjestenine po želji
100 g graška
100 g mrkve
50 g kukuruza šećerca
100 g piletine
100 g gorgonzole
100 ml pavlake
1 kašika senfa
so
Pošto piletini treba najduže da se skuha, onda je najbolje da pripremu ovog jela započnete s kuhanjem piletine. Pileći file isjecite na trakice i skuhajte ga u vodi koju ste blago posolili i pouljili. Piletina bi trebala biti gotova za otprilike pola sata, ali svakako je probajte prije nego je izvadite iz vode.
Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakovanju, a možete koristiti makarone, farfalle ili fusille. U posebnoj šerpi skuhajte grašak i mrkvu.
U dubljoj i široj zdjeli pomiješajte tjesteninu, povrće,piletinu i gorgonzolu, a u manjoj zdjeli napravite dresing od pavlake, senfa i soli. Dresing možete poslužiti zasebno uz salatu, a možete ga umiješati u salatu, kao što je to uradio naš Žarko Marić. Za koju god varijantu se odlučite, sigurni smo da nećete pogriješiti.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.