19.7.2017. 12:40
0
Musaka od tikvica sa šunkom i sirom
Od jela iz rerne uzmiriše se čitava kuća i čovjek ogladni i kad je sit. Upravo je takav slučaj i sa Žarkinom musakom od tikvica sa šunkom i sirom koja je tako jednostavna za napraviti, a izgleda i ukusna je kao neki komplikovani specijalitet.
Sastojci:

2 tikvice (žuta i zelena)
ulje
150 g šunke
200 g žutog sira
180 ml pavlake
2 jaja

Ako ste kupili mlade tikvice onda ih samo dobro operite i ostavite ih neoguljene. Prepolovite ih i polovice nasjecite na tanke kriške. Pošto su tikvice pune vode, malo ih nasolite i ostavite oko pola sata da puste sok, pa ih dobro posušite.

Zatim, kriške uvaljajte u brašno i kratko ih popržite s obje strane u dubljem ulju. Tikvice vadite na papirni ubrus i pustite da papir upije višak masnoće.

U vatrostalnu zdjelu, ili manju četvrtastu tepsiju, koju ste prethodno pomastili posložite red tikvica, pa po njima poredajte kriške šunke (Žarko je koristio pureću, a vi možete staviti šunku po vašem izboru). Kada napravite dva reda po šunki ravnomjerno rasporedite kockice žutog sira, pa ih pokrijte novim redom tikvica.

Na kraju opet ravnomjerno rasporedite kockice sira, pa sve zalijte smjesom koju ste napravili od pavlake i jaja. Musaku pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni. Prije serviranja musaku dodatno možete posuti parmezanom.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.