11.8.2017. 14:40
0
Urolana gibanica s tri vrste sira
Ako vam je dosadilo jesti običnu gibanicu, evo recepta kako sa malo više truda napraviti pravi specijalitet. Žarko Marić nam je ovoga puta pripremio neodoljivu kombinaciju hrskavog tijesta i rastopljenog sira koji vas zovu da uzmete još jedan zalogaj iako ste već pojeli pola tepsije.

Sastojci:

pakovanje jufki za pitu
100 g feta sira 
100 g cheddara
100 g edamera
100 ml gustog jogurta 
1 kašika peršuna
2 jaja
50 ml kefira so
50 ml maslinovog ulja 
so 

U dubljoj zdjeli pomiješajte fetu, cheddar i edamer (možete koristiti i druge vrste sireva), sitno nasjeckan svježi peršun, jaje, kefir i so. Sve zamiješajte rukama, kako vam smjesa ne bi postala previše rijetka.

Jufke raširite, pa na početak svake stavite smjesu od sira pa ih urolajte. Koliko budete imali smjese toliko jufki urolajte.

U posebnoj zdjeli umutite jaje, maslinovo ulje, so i jogurt, pa sa tom smjesom premažite urolane jufke i isjecite ih kao rolat. Pazite da vam veličina rolata odgovara dubini tepsije, ili kalupa u kojoj ćete peći gibanicu. Dobivene rolate slažite uspravno, jedan uz drugi, u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje sve dok ne popunite tepsiju, ili dok vam ne nestane rolata. Kada ih sve poslažete tepsija će vam izgledati poput nekog cvijeta.

Sve zalijte sa ostatkom smjese kojom ste premazivali jufke i stavite u rernu na 180 stepeni. Gibanica bi trebala biti gotova za otprilike sat vremena, a kada je izvadite iz rerne možete je preliti sa jogurtom.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.