16.8.2017. 13:36
0
Crno-bijeli slatki spratovi
Svi volimo kada kolač ima spratove, pa još kada su različite boje, onda sreći našoj nema kraja. Upravo su takvi Žarkini Crno-bijeli slatki spratovi koji su najbolji kada se dobro ohlade.

Sastojci:

biskvit:
4 jaja
150 ml ulja
150 ml vode
250 g brašna
100 g šećera
1 kašiku kakaa

krema:
800 ml mlijeka
200 g šećera u prahu1 vanilin šećer
250 g putera
2 žumanca
2 pudinga od vanilije

Iskreno, recept jeste malo zahtjevniji, ali sve ćete to zaboraviti kada probate prvi zalogaj.

Za početak razdvojite jaja na bjelanca i žumanca u dvije različite zdjele. U zdjelu sa žumancima dodajte ulje, vodu, šećer i brašno pa umiksajte smjesu za biskvit. Pola smjese izlijte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, pa stavite u rernu na 190 stepeni i pecite oko 30 minuta. Biće to bijeli biskvit.

U ostatak smjese dodajte kašiku kakaa i miksajte dok se sve ne sjedini. Kada se bijeli biskvit ispeče izvadite ga zajedno sa papirom, pa tepsiju ponovo obložite novim papriom za pečenje i izlijte smjesu za crni biskvit. I crni biskvit pecite na 190 stepeni i pecite oko 30 minuta.

Dok se peče crni biskvit, možete pripremiti super ukusnu kremu koja će popuniti spratove između dva biskvita. U većoj šerpi zagrijte mlijeko, pa dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i puter. Kada se istopi puter, dodajte žumanca i miješajte dok se ne sjedine. Kada krema provri, skinite je s vatre, pa umiješajte dva pudinga od vanilije. Dobro ih izmiješajte, pa vratite na šporet i kuhajte oko 10 minuta.

Nakon toga vam ostane da poslažete vaše slatke spratove po vlastitoj želji. Možete početi sa crnim, ili bijelim biskvitom, ali obavezno između stavite bogat sloj kreme. Ohlađen kolač možete posuti kakaom.

KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.