22.8.2017. 17:23
0
Zapečeni pureći batak
Zahvaljujući spretnim rukama Žarka Marića nedavno ste mogli vidjeti kako je moguće rolovati čitavo pile. Ovoga puta se odlučio za ćurku, ali samo za jedan njen dio, tačnije za batak.

Sastojci:

1 veći pureći batak
1 kašika senfa
1 krupna glavica bijelog luka 
so
biber 
ulje 
500 g krompira

Kao i kod pileta, pureći batak je potrebno najprije otkostiti. Zatim, meso lagano istucajte čekićem za meso, pazeći da se ne raspadne i fino ga posolite sa obje strane.

Bijeli luk isjecite na sitno, pa ga dodatno izgnječite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako imate štapni mikser, onda je najbolje da čitavu glavicu bijelog luka usitnite s njim. U bijeli luk dodajte senf, fino promiješajte, začinite i sa tom smjesom premažite unutrašnji dio batka.

Batak, potom urolajte tako da s vana ostane kožica i sve učvrstite čačkalicama, ili kuhinjskim koncem. Rolovani batak popecite kratko u tavi sa svih strana, a potom ga prebacite u tepsiju, polijte čašom vode i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. 

Za to vrijeme ogulite krompir i narežite ga na veće kriške, pa ga dodajte mesu. Ukoliko je sva tečnost isparila, slobodno dodajte još čašu vode i pustite da se sve peče još nekih pola sata, ili 40 minuta.

Dok budete jeli ovako pripremljenu puretinu imat ćete osjećaj kao da jedete ozbiljno pečenje.

KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.