Kada se zasitite klasične šljivopite, ovaj recept bi vam mogao promijeniti vidike i inspirisati vas da odete korak dalje. Kombinacija riže i šljiva je pravi gastronomski užitak!
Sastojci:
600 ml mlijeka
200 g riže
500 g šljiva
4 jaja
4 kašike meda
4 kašike soka od grožđa
1 kašičica ekstrakta vanilije
Rižu najprije saperite pod jakim mlazom vode, a potom je dodajte u mlijeko i kuhajte 10 minuta. Šerpu, potom, skinite sa šporeta i ostavite je poklopljenu oko 20 minuta.
Šljive operite, prepolovite i odstranite košpice, a po želji možete ih posuti s malo šećera i ostaviti da stoje.
Zatim, razdvojite žumanca i bjelanca u posebne zdjele. Žumancima dodajte med, sok od grožđa (ili neki drugi, po želji) i ekstrakt vanilije, pa ih izmiksajte. U bjelanca stavite prstohvat soli i napravite šlag. Na kraju, ove dvije smjese polako pomiješajte. Kremi od jaja dodajte šljive i 2/3 skuhane riže.
Ostatak riže izlijte u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju u kojoj ćete peći kolač, pa po njoj prelijte smjesu sa jajima, šljivama i rižom. Šljivopitu pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, a potomo smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 10 minuta. Pripremu ove slastice Žarki Mariću su uveliko olakšali
Tefal proizvodi.
Ako želite dodatno obogatiti kolač, pospite ga šećerom u prahu i cimetom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.