10.10.2017. 9:59
0
Hrskava riblja štrudla
Štrudla i riba?! Nekako je teško ove dvije stvari povezati, ali Žarko Marić je uspio i počastio nas sa neobičnim i ukusnim jelom.
Sastojci:

400 g fileta oslića
½ limuna
330 g brašna
8 kašika ulja
80 g prezle
80 g putera
100 g kiselog kupusa
1 zelena paprika
100 ml vrhnja za kuhanje
kopar
so 
biber

Praviti riblju štrudlu jeste zahtjevniji poduhvat, ali oni koje vole ribu neće žaliti trud i vrijeme koje ulože. Za početak pripremite tijesto od vode, ulja i soli. Kada ga umijesite, pokrijte ga i ostavite 15 minuta.

Za to vrijeme, filete oslića pokapajte limunovim sokom, posolite, pobiberite, te uvaljajte u brašno, pa kratko popržite na ulju. Ispržene filete izvadite na papirni ubrus i ostavite da se hlade.

Od ove količine tijesta možete napraviti dvije manje štrudle, pa predlažemo da ga podijelite na dva jednaka dijela. Tijesto tanko razvaljajte, pa ga premažite rastopljenim puterom. Zatim, po donju trećinu razvaljanog tijesta pospite sa pola količine prezle. Po prezli poredajte file oslića, koji možete usitniti (kao što je to učinio Žarko), a možete i ostaviti u komadu. Nakon ribe, dodajte kiseli kupus, koji je potrebno usitniti, pa lagano tijesto počnite motati u štrudlu. Učinite isto i sa drugim dijelom tijesta, te ostatkom nadjeva, pa štrudle položite u nauljenu tepsiju. Štrudle pecite na 200 stepeni oko dvadesetak minuta. I u pripremi ovog malo zahtjevnijeg jela Žarko je imao pomoć Tefala, pa je sve bilo mnogo jednostavnije napraviti.

Dok se štrudle peku, vrijeme je da pripremite umak koji će dodatno obogatiti vaše jelo. Na maslinovom ulju prepržite papriku koju ste isjeckali na kockice, začinite, pa skinite s vatre i dodajte kašiku brašna, umiješajte, te dodajte vrhnje. Kad se brašno fino umiješa sa vrhnjem, sve vratite na šporet i krčkajte 10 minuta.

Prije rezanja štrudle ostavite da se malo ohlade, pa ih poslužite uz umak od paprike.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.