25.10.2017. 11:14
0
Pita viljamovka
Jedna od najpoznatijih, ali i najkvalitetnijih sorti kruške je viljamovka. Iako je većini poznata kao glavni sastojak poznate rakije, ova vrsta kruške je odlična i u pripremi slastica. Žarko Marić je napravio slatku pitu koju morate probati.
Sastojci:

tijesto:
300 g brašna
200 g putera 
100 g šećera
prstohvat soli
1žumance
1 limun

fil:
120 g čokolade
3 veće kruške viljamovke

krema:
vrhnje za šlag
1 jaje
1 žumance
3 kašike šećera

Pošto je riječ o piti, onda je najbolje da proces rada započnete od tijesta. U zdjeli pomiješajte brašno, puter koji ste isjekli na kockice, so i šećer, pa vrhovima prstiju što bolje umijesite sastojke. Kada se brašno, puter i šećer uvežu, dodajte jedno žumance i sok od jednog limuna, pa zamijesite prhko tijesto. Na kraju od njega formirajte kuglu i ostavite u frižider na hlađenje najmanje pola sata.

Kruške dobro operite, pa ako im nije predebela kožica nemojte ih guliti. Prepolovite ih, odstranite košpice i peteljke, pa svaku polovicu isjecite na tanke kriške, ali pazeći da ih ne zasiječete do kraja.

Pošto će čokolada biti vezivni sloj između tijesta i krušaka izaberite malo kvalitetniju čokoladu sa većim postotkom kakaa, pa je sitno narendajte.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik tepsije, ili kalupa u kojem ćete peći pitu, pa ga izbodite viljuškom. Po tijestu ravnomjerno rasporedite čokoladu, a po njoj poredajte polovice kruški.

U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, jedno cijelo jaje, jedan žumanac i šećer, a po želji možete dodati i aromu vanilije. Kada dobijete finu kremu izlijte je po piti između krušaka. Zahvaljujući izuzetno praktičnim proizvodima sa neprijanjajućom oblogom, Tefal je pravi izbor za izbor posuda za pečenje.
 
Stavite je u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite desetak minuta, a potom temperaturu smanjite na 180 stepeni i pitu pecite još 20 minuta. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.