Može musaka i bez krompira i bez patlidžana, a bude i puno brže gotova. Recept Žarka Marića za ekspresnu musaku je vrlo jednostavan, a dobijete jednako ukusan obrok.
Sastojci:
3 kašike ulja
1 stabljika prase
500 g faširanog mesa
biber
mješavina začina
4 tvrdo kuhana jaja
150 g žutog sira
bešamel sos:
30 g putera
30 g brašna
300 ml mlijeka
biber
Dakle, nema guljenja povrća, a najbolje je da počnete s kuhanjem jaja. Dok se jaja kuhaju, na ulju prodinstajte prasu, pa joj dodajte faširano meso i začine. Pržite na laganoj vatri oko 10 minuta. Skinite s vatre, pa se posvetite pravljenju bešamela.
Rastopite puter i dodajte brašno. Mutilicom neprestano miješajte kako se brašno ne bi zgrudvalo, pa dodajte mlijeko. Začinite sos, pa kad počne ključati i postajati gust, skinite ga s vatre.
Vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju u kojoj ćete peći musaku, najprije pomastite, pa po dnu poredajte kuhana jaja koja ste prethodno narezali na kriške. Po jajima izlijte meso i prasu, pa sve prelijte bešamel sosom. Na kraju, vašu musaku pospite narendanim žutim sirom po želji i stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 10 minuta, odnosno dok sir ne porumeni.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!