Uz malo truda čak i obični tost se može pretvoriti u gastronomski užitak. Hrskavo pecivo, lagani namaz i sočna piletina kombinacija su za prste polizati.
Sastojci:
2 para pilećih prsa (oko 500 g)
so
biber
marinada:
5 kašika maslinovog ulja
1 kašika aceta balsamica
2 češnja bijelog luka
1 kašika smeđeg šećera
2 kašike mljevene paprike
1 kašičica chili sjemenki
namaz od avokada:
1 zreo avokado
sok ½ limete
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
krupno mljeveni biber
sitno nasjeckan peršun
integralni tost
U većoj zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu. Pileća prsa posolite i pobiberite sa obje strane, pa ih blago zarežite na par mjesta kako bi se što bolje upila sokove od marinade. Dobro ih uvaljajte u marinadu i ostavite u frižider najmanje 60 minuta.
U drugu zdjelu stavite avokado isječen na kocke, pa ga pospite sokom od limete i maslinovim uljem. Začinite, a zatim štapnim mikserom kratko izmiksajte u namaz, pazeći da se smjesa ne pretvori u paštetu. Bilo bi dobro da ostane komadića avokada.
Nakon što se piletina fino izmarinirala, upalite
OptiGrill i izaberite program za pečenje piletine. Pratite boje na indikatoru nivoa pečenja i kada dostigne željenu boju (žuta = slabo, narančasta = srednje, crvena = dobro pečen) skinite svoj savršeno pečen komad mesa i ostavite ga da malo odstoji. Za to vrijeme na OptiGrillu istostirajte pecivo do željene hrskavosti.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
Na kraju, kriške tosta premažite namazom od avokada, pa poredajte komade piletine. Ako želite, po piletini se može dodati cherry paradajz ili listići svježeg peršuna.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.