Fabrički slatkiši su svima dostupni i rado ih kupujemo, ne pitajući se od čega se i kako se prave. No, ako zaista sebe hoćemo počastiti nečim slatkim i ukusnim, onda ćete recept Žarka Marića za aromatične keksiće brzo zavoljeti.
Sastojci:
1 jaje
1 vanilin šećer
150 g smeđeg šećera
150 g putera
1 kašika ruma
narendana korica 1 limuna
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica ruzmarina
4 kašike mljevenih badema
400 g brašna dodavati
U dubljoj zdjeli mikserom pjenasto umutite jaje, šećere i puter koji ste ranije izvadili iz frižidera i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi. Zatim, dodajte koricu limuna, rum i začine. Ako želite jači okus badema, prije mljevenja, ih kratko prepržite na tavi. Samljevene bademe možete pomiješati s brašnom, pa ih postepeno dodavati u smjesu.
Kada zamijesite glatko tijesto, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižider najmanje 60 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 0,5 cm, pa modlama ili kalupima za kolače napravite male keksiće.
Poslažite ih u tepsiju sa razmakom od 1 cm i pecite u zagrijanoj rerni na 160 stepeni. Poslije 15 minuta kuća će vam mirisati na najdivnije kolače, a keksići će biti spremni za konzumaciju. Ako želite, dok su topli, pospite ih šećerom u prahu i uživajte u domaćim slatkim zalogajima. I u pripremi ovog slatkiša Žarko je imao svesrdnu pomoć
Tefala.