Kažu da ribu treba jesti barem jednom sedmično, a ako niste ljubitelj okusa ribe, Žarko Marić ima odličan recept za riblje krokete. Uz njih će se odlično uklopiti krompir salata u narančinom soku.
Sastojci:
kroketi:
300 g fileta oslića
2 češnja bijelog luka
1 kašika peršuna
1 kašičica mješavine začina
so
biber
1 kašika maslinovog ulja
1 jaje
20 g prezle
krompir salata:
2 kašike maslinovog ulja
3 češnja bijelog luka
korica 1 naranče
1 kg kuhanog krompira
so
mješavina začina
sok 1 naranče
ruzmarin
Filet oslića usitnite pa ga pomiješajte sa bijelim lukom, peršunom, začinima i maslinovim uljem. Da biste dobili finu smjesu za oblikovanje kroketa pomoći će vam štapni mikser. Kada dobijete glatku smjesu dodajte jaje i prezlu i oblikujte krokete. Ostavite ih sa strane, pa pripremite salatu.
Krompir ogulite i izrežite na ploške, pa skuhajte, ali pazite da ga ne prekuhate. S vremena na vrijeme, provjerite viljuškom da li se krompir mrvi. Ocijedite ga i ostavite sa strane.
U dubljoj tavi, ili šerpi, zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite čitave češnje bijelog luka i koricu naranče. Dodajte krompir i fino ga izmješajte sa koricom i lukom, pa kad se počne lijepiti za dno posude u kojoj se peče, prelijte ga sokom naranče i začinite. Krompir salatu ostavite da se hladi, a za to vrijeme ispržite krokete. Kuhanje je mnogo jednostavnije kad je tu
Tefal!
Krokete možete pržiti u tavi u većoj količini ulja, ili ih jednostavno izgrilujte kao što je to Žarko učinio. Ovi riblji kroketi će se odlično slagati uz krompir salatu koja miriše na svježe naranče.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.