23.1.2018. 10:23
0
Pizza na dva sprata
Dosadila vam je klasična pizza? Probali biste nešto drugačije? Izazovnije? Uzbudljivije? Žarko Marić ima zanimljiv recept koji će vašoj pizzi dati novu dimenziju.
Sastojci:

tijesto:
500 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
prstohvat soli
malo šećera
topla voda

umak:
2 kašike maslinovo ulja
1 luk
2 češnja bijelog luka
2 zrelija svježa paradajza
so
200 ml paradajz sosa
50 ml crnog vina
1 kašika bosiljka
1 kašika origana

nadjev:
150 g pureća šunka
150 g kulena
1 luk
200 g šampinjona
1 svježa paprika
1 konzerva kukuruza šećerca
origano
so
200 g žutog sira
200 g mozzarelle

Osnova svake pizze je dobro tijesto, a sa ovim receptom nema greške. Sa malo brašna pomiješajte suhi kvasac, dodajte so i šećer i sve pospite toplom vodom. Promiješajte i ostavite desetak minuta da kvasac odreaguje.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa nadošlim kvascem i umijesite glatko tijesto. Napravite kuglu od tijesta prekrijte je krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom najmanje pola sata. 

Za to vrijeme možete napraviti umak koji će vašu pizzu učiniti sočnijom i ukusnijom. Na maslinovom ulju popržite luk i bijeli luk. Kad se luk „zastakli“ dodajte dva svježa paradajza nasjeckana na kockice (možete koristiti i paradajz pelat iz konzerve). Kada se paradajz fino pomiješa sa lukom sve prelijte paradajz sosom i crnim vinom. Sve začinite i pustite da se krčka oko 10 minuta.

Kada tijesto nadođe podijelite ga na dva dijela (veći i manji). Planirajte da vam veći dio tijesta treba prekrititi, ne samo dno tepsije ili kalupa u kojem ćete peći pizzu, već i rubove. Od manjeg dijela trebate napraviti tzv. poklopac kojim ćete poklopiti vašu pizzu.

Dakle, tijesto razvaljajte što tanje i njime obložiti tepsiju. Tijesto premažite umakom, pa po njemu poredajte jedan dio mesa, povrća, gljiva i sira, te pospite origanom. Na kraju, manji dio tijesta razvaljajte na veličinu ostatka pizze kako bi sa njim poklopili sadržaj. Rubove tijesta lagano prstima spojite sa poklopcem, pa poklopac od tijesta još laganije pritisnite kako bi se što bolje spojio sa ostatkom pizze. Sve stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.

Zatim, poklopac od tijesta premažite ostatkom umaka, pa po njemu poredajte drugi dio mesa, povrća, gljiva i sira. Tako poslaganu pizzu vratite u rernu na još 10-15 minuta. Kako bi što lakše izvadili pizzu iz tepsije ili kalupa ostavite je da se kratko ohladi. Narežite je na kriške i uživajte u dvospratnom zadovoljstvu! I ovoga puta, Žarko je imao pomoć Tefala u pripremi pizze.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.