Pjenasta čokolada koja se topi u ustima je desert koji oduševljava gastronome širom svijeta. Za pravljenje moussea postoji bezbroj recepata, ali ovaj Žarka Marića je praktičan jer vaš mousse bude gotov za par minuta. Potreban vam je samo dobar štapni mikser.
Sastojci:
200 g kvalitetne tamne čokolade
60 ml vruće vode
150 ml vrhnja za šlag
1 žumance
1 kašika sirupa/likera/arome mente
listići mente
Dakle, ako imate štapni mikser kakav je
TEFAL Optitouch HB833138, onda je priprema ovog deserta zaista jednostavan proces koji je gotov u nekoliko minuta.
Najprije, izlomite čokoladu na kockice i prelijte je vrućom vodom (vrlo je bitno da koristite što kvalitetniju čokoladu, odnosno čokoladu sa što većim procentom kakaa). Zatim, štapnim mikserom mutite oko 30 sekundi. Nakon toga, dodajte vrhnje za šlag i miksajte još 30 sekundi. Ukoliko mislite da će vam mousse biti nedovoljno sladak, slobodno dodajte vrećicu vanilin šećera.
Na kraju dodajte žumance i aromu mente, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Gotov mousse možete izliti u male zdjelie, pa staviti u frižider na hlađenje najmanje 2 sata, ili možete staviti cijelu zdjelu u kojoj ste pravili mousse, pa iz nje vaditi u manje zdjele nakon što se mousse ohladi. Mousse možete servirati uz šlag i listiće mente.
Tefal, ideje bez kojih ne možete.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.