Pogaču možete napraviti na stotinu načina, ali uvijek se traži recept koji će omogućiti brzu i jednostavnu pripremu. Tanka pogača je začas gotova, a nećete je moći prestati jesti.
Sastojci:
500 g brašna
½ kockice svježeg kvasca
200 ml mlake vode
125 ml jogurta
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike mlijeka
so
šećer
susam
kim
Kada radite sa svježim kvascem najbolje je da prvo kvasac pomiješate sa malo tople vode i ostavite da odreaguje. U većoj i dubljoj zdjeli brašno pomiješajte s kvascem koji je odreagovao, te dodajte jogurt i 4 kašike maslinovog ulja. Toplu vodu dodajite postepeno, kako vam tijesto ne bi postalo prerijetko. Tijesto posolite po želji, pa ga mijesite dok ne postane glatko.
Pokrijte ga krpom ili folijom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe. U posebnoj zdjelici pomiješajte 2 kašike maslinovog ulja i 2 kašike mlijeka.
Nakon pola sata tijesto kratko premijesite, pa ga prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći pogaču. Pogaču, zatim, premažite mješavinom ulja i mlijeka, pa je pospite sjemenkama kima i susama.
Prije pečenja pogaču možete ostaviti još malo da nadođe. Stavite je u zagrijanu rernu i pecite oko 25 minuta, odnosno dok fino ne porumeni. Uz ovu pogaču možete poslužiti kajmak, suho meso, a dobro će ići i uz neko pečenje.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.