Alergije na različite vrste namirnica mogu vam itekako zagorčati život, a jedna od učestalijih je alergija na gluten zbog koje su osobe što pate od nje primorane prakticirati bezglutensku dijetu. Ovo je jedan od recepata kojem će se itekako obradovati oni kojima gluten pravi probleme.
Sastojci:
220 g bezglutenskog brašna
30 g
Dr. Oetker Gustina
1 vrećica
Dr. Oetker Gluten Free Puding s okusom vanilije
½ vrećice
Dr. Oetker praška za pecivo
1 kašičica soli
korica 1 limuna
60 g šećera
1 vrećica
Dr. Oetker Vanilin šećer
2 jaja
110 g putera
1 kašika
Dr. Oetker Aroma vanilija
250 ml mlijeka
250 g svježih jagoda
U većoj i široj zdjeli pomiješajte samo suhe sastojke: bezglutensko brašno,
Dr. Oetker Gustin, Dr. Oetker Gluten Free Puding, Dr. Oetker prašak za pecivo, so, šećer, i Dr. Oetker Vanilin šećer.
U drugoj zdjeli pjenasto umutite jaja i puter, pa dodajte koricu limuna, Dr. Oetker aromu vanilije i mlijeko, te lagano umutite. „Mokru“ smjesu lagano dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima i špatulom lagano sve pomiješajte. Na kraju dodajte sitnije nasjeckane jagode i sve još jednom lagano izmiješajte.
Kalup za kuglof pomastite uljem, pa u njega izlijte smjesu. Kuglof pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kuglof ne treba odmah vaditi iz kalupa, već ga poklopite i ostavite desetak minuta, pa tek onda ga sasvim polako izvadite iz kalupa. Gotov kolač pospite šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.