Mnogi će reći kako se dobar kolač ne može napraviti bez jaja i putera, ali... Nekad su se kolači pravili od onoga što zateknete u kuhinji, a rezultati su fantastični!
Sastojci:
300 g šećera
3 kašike pekmeza od šljiva
300 g brašna
½ kesice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
200 ml kisele vode
100 ml ulja
2 veće jabuke
100 g oraha
šećer u prahu za posipanje
Za početak pomiješajte šećer s pekmezom, pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa postepeno dodajite u smjesu sa šećerom i nastavite miksati.
Zatim, dodajte kiselu vodu i ulje, pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Jabuke po želji, možete oguliti i narendati, ili ako su domaće, onda ih kao što je to učinio i Žarko Marić, samo nasjeckajte na kockice. Orahe možete samljeti na sitno, ili ih samo grubo nasjeckati, pa ih dodajte s jabukama i lagano ih umiješajte u smjesu. Kolač dodatno možete obogatiti sa kašikom cimeta.
Tepsiju pomastite, ili obložite papirom za pečenje, pa u nju izlijte i ravnomjerno rasporedite smjesu. Kolač pecite na 180 stepeni oko pola sata, a nakon što se ispeče pospite ga šećerom u prahu.
Kažu da ga nije dobro jesti toplog, ali ko mu može odoljeti kad onako mirisan i podatan izađe iz rerne?! Uživajte uz još jedan
Tefal slatki recept!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.