24.7.2018. 11:09
0
Patlidžan-paradajz musaka
Red povrća, red mesa... To jednostavno ne može da ne valja! Žarko Marić je složio musaku od patlidžana, paradajza i mesa, i najkraći opis bi bio: Njami!
Sastojci:

500 g faširanog mesa
3 veća patlidžana 
3 paradajza
3 češnja bijelog luka
1 luk
1 mrkva
1 paprika babura
5 kašika ulja
so
biber
svježi peršun

Patlidžane izrežite na ploške debljine 0,4 cm, pa ih posolite sa obje strane i ostavite oko 15 minuta, kako bi pustili sok i na taj način se riješili gorkog okusa koji ovo povrće može imati. Nakon toga, patlidžan dobro posušite.

Paradajz također narežite na ploške približne debljine kao i patlidžane.

Na dvije kašike ulja prepržite sitno nasjeckan luk i narendanu mrkvu, pa dodajte faširano meso, na kockice narezanu papriku baburu i sitno isjeckan bijeli luk. Sve začinite i pržite oko 5-10 minuta.

Tepsiju ili vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete peći musaku premažite uljem, pa po dnu poredajte ploške patlidžana. Po tome rasporedite jedan dio nadjeva od mesa, a onda poredajte ploške paradajza. Ponovite sve to još jednom, istim redoslijedom, pa sve prelijte sa uljem i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta, odnosno dok paradajz na vrhu musake fino porumeni.

Musaku ostavite kratko da se ohladi, pa je poslužite uz mileram ili pavlaku. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.