Kućna pizza je uvijek bolja od one koju naručujemo u pizzerijama, ali često nam tijesto ne ispadne kako smo htjeli. Zato sa ovim receptom, u kojem je Žarko Marić koristio lisnato tijesto, nema greške.
Sastojci:
200 g lisnatog tijesta
400 g tune
100 g kupusa
100 g blitve
20 g crnih maslina
4 kašike maslinovog ulja
4 češnja bijelog luka
1 kašika kapara
svježi peršun
so
biber
parmezan
Ako ste u mogućnosti, nabavite svježu tunu, pa je kratko skuhajte na pari. Kupus i blitvu kuhajte u slanoj vodi oko 7 minuta.
U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju kratko prepržite tunu, pa dodajte skuhane kupus i blitvu koje ste isjekli na trakice, te sitno nasjeckan bijeli luk. Začinite sve sa soli, biberom i svježim peršunom, pa dodajte kapare i grubo narezane crne masline. Skinite s vatre i ostavite sa strane.
Lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od 2-3 mm, pa ga prebacite u tepsiju ili kalup u kojem ćete peći pizzu. Tijesto izbodite viljuškom, pa ga stavite u zagrijanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta, odnosno dok blago ne porumeni.
Po pečenom tijestu, potom, rasporedite nadjev od ribe i povrća, sve pospite parmezanom, pa vratite u rernu i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. U pripremi ove mediteranska varijante pizze, Žarki je i ovoga puta pomogao njegov dobri prijatelj
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.