Slasni burgeri se mogu napraviti, nećete vjerovati, i bez mesa! Povrće pripremljeno na ovaj način će vas očarati.
Sastojci:
200 g karfiola
100 g graha iz konzerve
1 luk
2 češnja bijelog luka
100 g žutog sira
1 jaje
prezle po potrebi
so
biber
mješavina začina
svježi peršun
U slanoj vodi skuhajte karfiol, pa ga ocijedite. U većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte skuhani karfiol i grah iz konzerve, pa ih dobro ispasirajte. Kad dobijete pire, dodajte sitno nasjeckane luk i bijeli luk, te narendani žuti sir (najbolje goude), jaje i začine. Sve dobro umiješajte, pa postepeno dodajite prezlu.
Pokvasite ruke, pa od ove smjese počnite praviti burgere. Ukoliko vam je smjesa rijetka i teško formirate burgere, dodajte slobodno još prezle.
Potrudite te se da vam burgeri budu iste debljine i veličine, kako bi se jednako ispekli, jer ćete ih peći u rerni. Nakon 10-15 minuta u rerni na 200 stepeni, povrtna verzija burgera trebalo bi da je spremna za konzumaciju. Čak ih možete i poslužiti kao klasične burgere u pecivu, sa barbecue sosom i zelenom salatom. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.