3.8.2018. 10:09
0
Crveno varivo s tjesteninom
Crvena je boja vatre, energije, ljubavi, strasti... Upravo bi to mogao biti najkraći opis za ovo jelo koje je odlično za tople ljetnje dane.
Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja 
1 luk 
2 mrkve 
1 svježi paradajz
1 konzerva pelata
1,5 l povrtnog temeljca
100 g crvenog graha 
100 g leblebija 
50 g ječma 
50 g crvene leće 
70 g špageta 
svježi peršun 
so
biber

Za ljubitelje jela na kašiku i jela koja su bogata povrćem, ovo je idealan izbor. Pripremite veliku šerpu zagrijte maslinovo ulje, pa kratko prepržite luk i mrkvu. Zatim, dodajte svježi paradajz, te pelat iz konzerve. Sve malo pošećerite i dinstajte nekoliko minuta.

Uspite litar povrtnog temeljca, pa kada počne ključati dodajte ječam i crvenu leću. Pošto najčećešće leblebiju koristimo iz konzerve, kao i crveni grah, njih dodajemo pred kraj kuhanja, jer nema potrebe da ih predugo kuhate. Ako koristite sirovu leblebiju i grah, onda je najbolje da ih potopite u vodu i ostavite preko noći. 

Kada ječam i leća omekšaju, u varivo dodajte leblebije i grah, te ostatak temeljca. Po potrebi dodajte soli i bibera, te izdašnu šaku svježeg peršuna. Na kraju ubacite špagete, ili neku drugu tjesteninu po želji, i kuhajte koliko je potrebno da pasta bude al dente.

Prilikom serviranja, u varivo možete dodati još svježeg peršuna i narendani parmezan. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.