Namirnice pripremljene u wok tavi ne gube na svojim nutritivnim vrijednostima, a jela budu brzo pripremljena i nevjerovatno ukusna. Lignje na azijski bi mogle uskoro postati hit vaše kuhinje!
Sastojci:
500 g lignji
40 ml ulja
100 g mrkve
100 g luka
1 chili papričica ili chili sjemenke
1 tikvica
1 mladi luk
2 češnja bijelog luka
1 kašičica nasjeckanog đumbira
sos:
1 kašika rižinog vina (može i bijelo vino)
1 kašičica gustina
2 kašičice curryja
2 kašičice mješavine začina
Lignje izrežite na kolutiće i dobro ih posušite. U
Tefal wok tavu naspite 20 ml ulja, pa lignje kratko prepržite, oko 1-2 minute. Izvadite ih i ostavite sa strane.
Mrkvu i tikvicu isjeći na trakice, a luk prepoloviti, pa ga isjeći na ploške. Chili papričicu očistiti od sjemenki, pa je isjeckati na sitno. Ako nemate svježu papričicu, poslužit će i chili sjemenke. Bijeli luk i đumbir također isjeći na sitno. Mladi luk (i zeleni i bijeli dio) izrezati na sitne ploškice.
U ulje na kojem su se pržile lignje dodajte, najprije, mrkvu i luk, pa poslije 2 minute i tikvicu. Pržiti sve još 3 minute, pa izvaditi povrće.
Zatim, u wok tavu ubacite sitno nasjeckane chili papričicu, bijeli luk, mladi luk i đumbir. Pržite oko 2 minute, pa dodajte mrkvu, luk i tikvice, te na kraju lignje.
U manjoj zdjelici pomiješajte 20 ml ulja, vino, gustin, curry, mješavinu začina, pa sa tim prelijte lignje i povrće u tavi, pa još kratko pržite. Lignje na azijski poslužite uz integralnu rižu ili noodle.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.