21.8.2018. 10:10
1
Sočni cannelloni sa špinatom i sirom
Sir, špinat, cannelloni kombinacija su koja obećava. Spojite ih i unijet ćete dašak italijanske kuhinje na Vašu trpezu.

Sastojci:

umak:
3 kašike ulja
1 manji luk
1 manja mrkva
300 ml paradajz sosa (pasate)
so
biber
svježi bosiljak

nadjev:
1 jaje
200 g špinata
400 g mladog (svježeg) sira
50 g parmezana
muškatni oraščić
so

cannelloni:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika vode
so

priprema:
Na ulju kratko prepržiti sitno nasjeckane luk i mrkvu. Preliti paradajz sosom, posoliti, pobiberiti i staviti svježi bosiljak. Krčkati oko 20 minuta.

Špinat skuhati u malo posoljene vode. Kuhati oko 5-7 minuta, pa ga dobro ocijediti. Izrezati ga na trakice, pa ga pomiješati sa mladim sirom. U posebnoj zdjelici pomiješati jaje, so i muškatni oraščić pa dodati u špinat i sir i dobro izmješati.

Smjesu za cannellone početi od jaja. Dakle, prvo izmiksati jaja i so. Mutiti oko 5 minuta. zatim, dodati brašno, pa opet mutiti oko 3-5 minuta. na kraju dodati vodu i mutiti još 3 minuta. smjesa bi trebala biti rijeđa nego ona za palačinke.

Zatim, pržiti palačinke kratko s obje strane. Tek kad se svi palačinci ispeku, onda početi sa slaganjem cannellona. Tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu, po dnu premazati sa malo paradajz sosa. Po palačinkama prvo staviti malo paradajz sosa, zatim malo parmezana, pa po tome nadjev. Treba ih motati kao da će se pohovati, odnosno tako da nadjev ne može iscuriti iz njih. 

Punjene palačinke redati jedan uz drugi sve dok ima prostora u tepsiji. Na kraju, sve preliti s ostatkom paradajz sosa i izdašno posuti sa narendanim parmezanom.

Sve ide u rernu na 200 stepeni i peče se oko 15-20 minuta. Dobar tek, želi Vam Tefal!


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.