Vruće ljetne dane osvježite desertom od kajsija, koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.
Sastojci:
400 g kajsija
1 naranča
1 limun
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica želatine u prahu
Priprema:
Želatinu pripremiti po uputstvu na pakovanju. U široj šerpi zagrijati 500 ml vode, pa dodati šećer i vanilin šećer. Miješati dok se sav šećer ne rastopi, pa kuhati na laganoj vatri oko 5-7 minuta kako biste dobili sirup. Skinite s vatre, pa u sirup dodajte pripremljenu želatinu i sve dobro izmiješajte.
Kajsije prepolovite, pa im odstranite košpice. Za drugi dio zadatka potreban vam je dobar blender, a najbolje rezultate Žarko Marić je napravio sao
Tefal BlendForce-m. Dakle, kajsije ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete finu kašu. U kašu, potom, umiješajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Na kraju, kašu od kajsija pomiješajte sa toplim sirupom i ostavite u frižider da se hladi minimalno 2 sata.