Okus prave ribe otkrit ćete tek ako ribu skuhate, a ne pržite je u ulju ili rerni. Naravno, i tako pripremljena riba je odlična, ali ova je fantastična!
Sastojci:
4 veće pastrmke (oko 1 kg)
1 luk
1 stabljika celera
1 limun
lovorov list
peršun
mješavina začina
biber
so
umak:
150 ml ribljeg temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje
2 kašike kopra
sok ½ limuna
1 kašika gustina (škrobno brašno)
so
biber
U široj šerpi zakuhajte oko litar vode, pa u nju dodajte glavicu luka koju nije potrebno previše sitniti. Zatim, dodajte krupno nasjeckanu stabljiku celera, lovorov list i svježi peršun, te kriške limuna. Začinite sve, pa ubacite svježu pastrmku koju ste prethodno očistili.
Ribu kuhajte oko 10 minuta, a možete i koji minut duže, ako niste sigurni da je gotova. Skuhanu ribu, potom isfiletirajte, odnosno uklonite rep, glavu i kosti.
Supu u kojoj se pastrmka kuhala, procijedite, pa iskoristite za pravljenje ukusnog sosa. U posebnoj, dubljoj tavi, zagrijte temeljac, pa umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte kopar i limunov sok, te začinite sa solju i biberom. Gustin, odnosno škrobno brašno pomiješajte sa malo vode, pa fino umiješajte u sos i kuhajte oko 2-3 minute.
Ribu poslužite uz kuhanu rižu ili krompir, pa prelijte sa bijelim sosom. U pripremi ovog jela, Žarki Mariću je i ovoga puta pomogao vjerni prijatelj
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.