Teško se bilo šta može porediti sa supom od koljenice, osim možda krem supe od koljenice!
Sastojci:
1 kg teleće koljenice
1 stabljika celera
2-3 korijen peršuna
2-3 mrkve
1 luk
1 crvena paprika
1 kašika chili sjemenke
250 g kukuruza šećerca
so
Kod kupovine teleće koljenice bitno je da tražite prednju koljenicu i da zamolite mesara da vam je podijeli na manje komade kako bi vam meso moglo stati u šerpu.
Na dno veće i šire šerpe poredajte komade koljenice, pa po mesu rasporedite celer, korijen peršuna, mrkvu, luk, papriku i kukuruz. Posolite, te ubacite chili sjemenke (ili svježu chili papričicu), pa sve prelijte vodom i stavite da se kuha najmanje sat vremena. Ako vam meso poslije toga ne bude mekano, slobodno kuhajte dalje dok ne budete zadovoljni mekoćom mesa.
Nakon toga koljenicu izvadite i pustite je da se ohladi. Ostatak supe ispasirajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete finu kremastu smjesu. Kada se koljenica ohladi, meso odvojite od kosti, pa ga dodajte u supu i još kratko kuhajte. Pri serviranju supu pospite sa sitno nasjeckanim svježim peršunom i krupno mljevenim biberom. Dobar tek želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.